Sanat Projeleri

Başta seramik sanatı olmak üzere, zengin kültürel birikimimizin yeni nesillere aktarılması için çalışıyoruz.

Kültürel mirasımıza sahip çıkmak üzere geliştirilen projelere destek vermeyi kurumsal sorumluluğun bir parçası olarak gören Kale Grubu, kurulduğu günden bu yana kültür ve sanat alanında birçok projenin hamiliğini yaptı. Kale Grubu, başta seramik sanatı olmak üzere, zengin kültürel birikimimizin yeni nesillere aktarılması için hem kadim hem de yeni nesil sanatçıların üretimlerine sürdürülebilir katkı sağlamaya devam ediyor.

Füreya

Kale Grubu’nun 60. kuruluş yıl dönümü kapsamında hayata geçirilen, Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya’nın eserlerinden oluşan bir seçkiyle Kale Grubu son dönemde seramik alanında yapılan en kapsamlı sergiye imza attı.

Füreya’yı aramızdan ayrılışının 20. yılında ‘anmak kadar anlamak’ ve ‘anlatmak’ fikrinden yola çıkarak hazırlanan ve küratörlüğünü Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy’un yaptığı serginin amacı gelenek ile yeniliğin kesiştiği noktada, zorluklara rağmen hiç pes etmeyen Füreya’yı tüm yönleriyle yeni nesillerle buluşturmak, bu topraklardan çıkacak nice Füreya’lara ilham vermek, seramiği ve tasarımı kitlelerle buluşturmaktı.

Bir seneyi aşkın süren hazırlık sürecinin ardından 18 Kasım 2017 tarihinde kapılarını açan Füreya Sergisi, yoğun istek üzerine 28 Ocak 2018 tarihine kadar uzatıldı. Bu sürede 50 binden fazla kişinin ziyaret ettiği sergi, sadece Füreya’nın en kapsamlı retrospektif sergisi olmakla kalmadı; aynı zamanda mağazada satılan ürünlerden elde edilen gelirlerle oluşturulan burs fonuyla genç sanatçılara destek verdi. Füreya Buluşmaları olarak adlandırılan atölye çalışmaları ve çocuklara yönelik atölyeleri ile de renklenen sergi yoğun ilgi gördü.

Füreya sergisine gösterilen yoğun ilgiden yola çıkarak, sergi deneyimini kalıcı kılmak amacıyla, serginin 360° gezilebilecek ve sergi süresince gerçekleştirilen tüm etkinliklere, yazılı ve görsel materyale erişim sağlanabilecek bir dijital arşiv oluşturuldu.

Elif Uras - Kaynak

Kale Grubu desteğiyle ve Galerist öncülüğünde, sanatçı Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek hayata geçirdiği mekâna özgü yerleştirmesi “Kaynak” ile sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyecek kapsamlı monografisi 2018 yılında hayata geçirildi. Kaynak, sanatçının 2016 yılında Galerist’te gerçekleşen son kişisel sergisi Hayal Meyal’den bu yana İstanbul’da ilk kez izlenen işi oldu. Kaynak, İstanbul’da Galata Rum Okulu’nun yanında uzun zamandır kamuyla buluşmayı bekleyen tarihi bir mekânın da dönüştürülmesine de vesile oldu.


24 Kasım – 30 Aralık 2018 tarihleri arasında yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen Kaynak ile Kale Grubu, Türkiye’de yetişen ve yurt dışında da başarılı çalışmalara imza atan çağdaş sanatçımız Elif Uras’ı özgün bir projeyle destekleyerek seramik sanatı başta olmak üzere kültürel mirasımıza sahip çıkan çalışmalara bir yenisini ekledi. Elif Uras’ın Kaynak isimli mekâna özgü yerleştirmesinin tüm sanatseverler için kalıcılığını sağlamak ve sanatçının ilk monografisi geniş kitlelerle buluşmak amacıyla bir dijital arşiv oluşturuldu.

Düşler Ülkesi: Troya

Kale Grubu’nun katkıları, Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE iş birliğiyle düzenlenen Düşler Ülkesi: Troya sergisi, Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıldönümü nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Troya Yılı’ ilan edilmesiyle 2018 yılında hayata geçirildi.

Yeni nesil sanatçıların, dünyanın en bilinen ve üzerinde en çok konuşulan antik kentlerinden Troya’yı yeniden yorumladığı ‘Düşler Ülkesi: Troya’ ilk olarak, 27 Temmuz-27 Ağustos tarihlerinde, Çanakkale’de Piri Reis Müzesi’nde sergilendi. Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, Çanakkale’den sonra 26 Eylül – 26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Darphane-i Amire 14 No’lu binada, İstanbullu sanatseverlere kapılarını açtı.


Türkiye’nin farklı illerinden kadim efsaneleri yeniden yorumlayan 29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde hayata geçen sergi, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları buluşturdu.

Kale Grubu’nun hayata geçirilmesine destek verdiği sanat projelerini kalıcı kılmak adına, serginin tamamlanmasının ardından tüm sanatseverlerin erişimine açtığı dijital arşiv, Düşler Ülkesi: Troya sergisi için de oluşturuldu.