Türkiye'ye Teslim Edilen İlk F-35'e Kale Grubu Damga Vurdu

Dünyanın en önemli savunma sanayii projelerinden Müşterek Taarruz Uçağı Programı çerçevesinde geliştirilen F-35'in ana yüklenicisi ABD'li Lockheed Martin, ABD'nin Fort Worth kentinde düzenlenen törenle ilk uçağı Türkiye'ye teslim etti. 2016 yılının Ekim ayında montajına başlanan F-35'e Kale Grubu şirketlerinden Kale-Pratt&Whitney ve Kale Havacılık büyük katkı verdi.

2014 yılında İzmir'de faaliyete geçen Kale-Pratt&Whitney, F-35'lerin F-135 olarak adlandırılan gelişmiş motorunun kritik parçalarını üretiyor. Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Pratt&Whitney ortaklığı ile kurulan fabrika, uçak motor parçaları alanında dünyanın en gelişmiş üretim tesislerinden biri olarak tanınıyor. Kale Havacılık ise sistemleri ve dizaynı ile dünya havacılık tarihinde yeni bir sayfa açan bu büyük savunma sanayii projesine, 500'e yakın değişik gövde, kanat, kokpit parçaları ve montaj grupları sevkiyatı ile destek sağlıyor.

Müşterek Taarruz Uçağı Programı'nda yer alan ilk Türk şirketi olan Kale Havacılık, F-35'ler için ürettiği parçalarla Lockheed Martin'in en önemli yapısal parça üreticisi konumunda. Kale Havacılık, Türkiye'ye teslim edilen bu ilk uçakta olduğu gibi dünyada uçan ilk F-35 olan AA1'de de parçası bulunan tek Türk şirketi.