Kale Grubu 62. Kuruluş Yıl Dönümünü İki Sosyal Yatırımla Kutladı

Sanayinin Anadolu’ya yayılmasının öncülerinden olan Kale Grubu, her yıl kesintisiz sürdürdüğü Kuruluş Yıl Dönümü ve geleneksel Seramik Bayramı’nı 62. kez kutladı. Kale Grubu’nun 1957 yılında temellerinin atıldığı Çanakkale’nin Çan ilçesindeki fabrikalarında yapılan kutlama törenlerine yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda davetli, iş ortağı, bayi, çalışan ve misafir katıldı.

Her yıl 27 Temmuz’u Anadolu’da sanayileşmenin bayramı olarak kutlayan Kale Grubu, 62. Kuruluş Yıl Dönümü ve Seramik Bayramı programına 24 Temmuz’da İstanbul’da başladı. Her sene bir temel atma ya da açılış yapma geleneğini bu sene de sürdüren Kale Grubu, bu yıl yapacağı iki açılıştan ilkini İstanbul Karaköy’deki ilk genel merkezini tasarım ve sanata vakfettiği Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin açılışını gerçekleştirerek başladı. 

Sanat ve tasarım alanındaki öğrenci, yeni mezun ve profesyonellere ortak bir üretim ve öğrenme alanı oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, katılımcıların eğitim aldıkları alanlara dair bilgi birikimlerini artırmayı, bireysel yetkinliklerini geliştirmeyi, tasarım ve sanat ile diğer tüm yaratıcı endüstrilerdeki disiplinlerarası çalışmalara ev sahipliği yapmayı hedefliyor. Atölyeler, buluşmalar, sergiler ve yarışmalar ile dolu dolu bir programa sahip olan merkezin açılış sergisi ise Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un da yakın dostu olan seramik sanatının Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Attila Galatalı’nın eserlerini ağırlıyor. 

Çan’da 26 Temmuz’da başlayan kutlamalarda, bir Seramik Bayramı klasiği olan sünnet töreni ve mevlit okunması gerçekleşti. 141 minik sünnet edilerek, bugüne kadar Seramik Bayramları kapsamında sünnetleri gerçekleştirilen çocuk sayısı 15 bin 801’e ulaşmış oldu. Yine bir gelenek haline gelen spor müsabakaları da aynı gün gerçekleşti ve derece alanlara ödülleri verildi. Akşam da fabrika yerleşkesinde Kale Ailesi çalışanlarına kıdem ödüllerinin verilmesi için tören düzenlendi. Kale Grubu’na 5 yıl ila 60 yıl arasında hizmet etmiş çalışanlar ve bayiler kıdem ödüllerini aldı.

27 Temmuz Cuma sabahı, temeli iki sene önce Kale Grubu’nun 60. Kuruluş Yıl Dönümünde atılan Mavruz Tarım’ın açılışı yapıldı. Kale Grubu’nun bu yatırımı ile Çan’daki fabrikaların baca atıklarını kullanarak elde ettiği enerji ile ısıtılan serada iyi tarım uygulamaları kullanılarak ilaçsız tarım yapılıyor. İlk ürün domateslerinin bu sene alındığı 100 dönüm araziye kurulu olan sera, bölgede kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan bir sosyal proje.