Kale Çanakkale Bisiklet Festivali’nde Bisiklet Severler, Troya’dan Gelibolu’ya Tarihin İzinde Sürdü

Kale Grubu, doğduğu topraklar olan Çanakkale’ye hizmet etme sorumluluğu ile paydaşı olarak destek verdiği projeleri, Kale Çanakkale Bisiklet Festivali’nin üçüncüsü ile sürdürdü. Kale Grubu’nun isim sponsoru olduğu Türkiye’nin en büyük bisiklet festivali bu yıl 3-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi. Bisiklet severler 2 gün boyunca “Troya” ve “Tarihi Gelibolu Yarımadası” etaplarıyla 2 ayrı kıtada tarihin izinde sürüş deneyimi yaşadı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı desteği ve GTP Turizm organizasyonuyla hayata geçen festivalde, Türkiye’den ve 5 ülkeden 2 bin bisikletli katıldı.

Bisiklet sporunu seven katılımcılarla birlikte tarih, doğa ve sporu bir arada sunan bir hafta sonu etkinliği, bir anı turu olarak planlanan festival, 3 Mayıs’ta iki gün süren fuar etkinliğinin açılışı ile başladı. Bisiklet festivalinin ikinci günü olan 4 Mayıs’ta, dünyanın en önemli antik yerleşmelerinden Troya kentine sürüş şeklinde gerçekleşen “Troya” etabı düzenlendi. Ülkemizin ilk arkeo-köyü olan Tevfikiye Köyü’nde sona eren ilk etabın geçtiği güzergâh, geçtiğimiz Ekim ayında açılan Troya Müzesi’ne de ev sahipliği yapmasından ötürü yeni bir cazibe noktası olarak öne çıkıyor. Festivalin aynı günü ayrıca, Çanakkale genelindeki ortaokul ve liselerin katıldığı “Okullarımız ile Sürüyoruz” etabı da gerçekleşti. Bisiklet festivalinin üçüncü günü olan 5 Mayıs’ta bisikletçiler, bundan 104 yıl önce tarihin en büyük mücadelelerinden birine ev sahipliği yapmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünün yazıldığı yerde, “Tarihi Gelibolu Yarımadası” etabında pedal çevirdi. Etabın bitişiyle bisikletlilere Namazgâh Tabyası önünde madalyaları ve katılım belgeleri dağıtıldı.

İki gün süren toplam 122 kilometrelik bu özel turda bisikletçiler, 113 tarihi ve turistik noktanın arasından geçiş yaparak binlerce yıllık tarihe ve kültürel mirasa tanıklık eden benzersiz bir parkurda sürüş deneyimi yaşadı ve ülkemizin en özel bisiklet festivalinin bir parçası oldu.